Testosteron tillskott som kan boosta din testosteronnivå

Testosteron är ett hormon som finns i såväl människokroppen som hos andra djur. Det pekas ofta ut som ett manligt könshormon och produceras främst i testiklarna hos män. Även kvinnors äggstockar producerar dock detta hormon, om än i betydligt mindre mängder.

Testosteron är viktigt för spermieproduktionen och har även en stark koppling till sexlusten. Men hormonet fyller även flera andra viktiga funktioner. Det påverkar bland annat muskelmassan, fettinlagringen hos män samt produktionen av röda blodkroppar. Även ditt humör kan påverkas av din testosteronnivå.

Det är med andra ord fullt förståeligt att du som man inte vill ha testosteronbrist. Men din produktion av testosteron kommer obönhörligen att börja minska vid omkring 30 års ålder.

Som tur är finns det flera åtgärder du kan vidta i syfte att försöka påverka ditt testosteron. Vi kommer nedan att lista lagliga testosteron tillskott som kan höja den naturliga nivån av detta hormon.

Du kan även läsa vår artikel om testosteron test som går att ta via blodprov för att ta reda på om du ligger i underkant eller inte.

Testosteron tillskott

Testosteron tillskott

Det finns flera testosteron-tillskott som faktiskt är legitima och fungerar. De är måhända inte magiska piller som kan ta din testosteronnivå från en låg nivå till en extremt hög sådan. Men de kan ofta öka nivån med cirka 20 till 50 %. De är dock inte att betrakta som steroider, vilka kan mångdubbla nivån (men samtidigt riskerar att ge allvarliga biverkningar).

Nedan går vi igenom några av de mest populära testosteron-tillskotten på marknaden.

D-vitamin

d-vitamin tillskott

D-vitamin är ett vitamin som på senare år har klassificerats som ett testosteron-tillskott. Detta efter att en enskild studie visade att överviktiga män som tar D-vitamin kan höja sin testosteronnivå. Resultatet i denna studie har dock inte replikerats, men vitaminet har ändå lyckats behålla sin status som testosteronhöjare.

Genom att ta D-vitamin som ett kosttillskott kan du potentiellt sett boosta din testosteronnivå. Det är dock oklart huruvida det även fungerar för yngre individer och idrottare. Likt mineralen zink verkar det snarare röra sig om att du vid en brist kan återföra nivån till det normala (men inte högre).

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195

Tribulus Terrestris (tiggarnöt)

Tribulus Terrestris tillskott

Tribulus Terrestris är ett av de testosteron-tillskott som säljer allra bäst. Det rör sig om en växt som även kallas tiggarnöt. Detta tillskott har i vetenskapliga studier visat sig kunna öka testosteronnivån.

Tillskottet har dock inte visat sig ha någon effekt på unga elitidrottare eller friska personer med normala testosteronnivåer. Det kan dock gynna dig som har lågt testosteron.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23723641

Ashwagandha

ashwagandha tillskott

Ashwagandha är en ört som används för att hjälpa din kropp att hantera ångest och stress. Vilken betydelse har detta för min testosteronnivå, kanske du undrar? Jo, genom att minska nivån i kroppen av stresshormonet kortisol tros ashwagandha kunna boosta testosteronet.

I en studie har man även funnit att örten kan påverka testosteronnivån i positiv bemärkelse. Nivån av testosteron hos männen i studien ökade med 10 till 22 %.

Även i en annan studie fann man att ashwagandha kan höja testosteronnivån signifikant. I samma veva förlorade männen även fettmassa samtidigt som de ökade sin styrka och prestationsförmåga.

Ashwagandha har därför välförtjänt kommit att kallas för ett testosteron-tillskott.

Källa 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19789214
Källa 2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282

DHEA

Dehydroepiandrosteron (DHEA) är ett steroidhormon som din kropp producerar på naturlig väg. Det reglerar nivån av såväl testosteron som östrogen. Faktum är att DHEA är det testosteron-tillskott som har mest omfattande forskning som backar upp dess testosteronhöjande effekt.

Likt fallet är med de flesta andra kosttillskott har dock resultaten i olika studier varierat. I vissa studier har man inte funnit att DHEA skulle ha någon inverkan på testosteronnivån, medan andra studier har pekat i den rakt motsatta riktningen.

Till exempel fann man i en studie att 50 till 100 mg DHEA om dagen kan öka testosteronnivån med så mycket som 20 % jämfört med placebo.

OBS: Går inte att köpa receptfritt i Sverige.

Källa 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10613429
Källa 2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16487434

Zink

zink-tillskott

Zink är en mineral som ofta används som ett testosteron-tillskott. Det är en beståndsdel i de populära ZMA-kosttillskotten. Mineralen svettas ofta ut ur kroppen i samband med träning.

Om du har testosteronbrist kan du med hjälp av ett tillskott av zink ofta återföra din testosteronnivå till din normala nivå. Du kommer dock inte kunna höja nivån utöver detta normalläge.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519

Så kan du höja ditt testosteron utan tillskott

Det kan finnas tillfällen då du vill höja ditt testosteron utan tillskott. Faktum är att det finns flera olika livsstilsrelaterade vanor som du kan lägga dig till med för att åstadkomma denna effekt. Eller varför inte kombinera dessa med ett testosteron-tillskott för att verkligen maximera resultatet?!

Sov tillräckligt mycket

Genom att se till att få tillräckligt mycket sömn säkerställer du att kroppen fungerar som den ska. Detta genom att nivåerna av hormoner (däribland testosteron) och andra kemiska ämnen är i balans.

Det kan därför vara värt att prioritera sömnen framför nattsuddande och andra aktiviteter som riskera att störa din sömn. Du bör helst försöka få åtminstone 7 eller 8 timmars sömn varje natt.

Gå ner i vikt

Forskning visar att överviktiga män har lägre testosteronnivåer än normalviktiga sådana. Så en viktig åtgärd som du kan vidta utöver att ta ett testosteron-tillskott är att gå ner i vikt (om du är överviktig).

Var fysiskt aktiv

Det är också viktigt att hålla sig fysisk aktiv. Ju mer aktiv en person är desto högre tycks dennes testosteronnivå i regel vara. Fysisk aktivitet sammankopplas inte bara med viktminskning och denna indirekta positiva effekt på testosteronnivån – genom att hålla dig aktiv får du även en direkt testosteronhöjande effekt.

Med det sagt är det viktigt att inte överdriva det hela. Om du tränar väldigt mycket eller hårt riskerar nämligen din träning att faktiskt sänka testosteronnivån. Så även om du är fysiskt aktiv kan det vara värt att överväga att ta ett testosteron-tillskott.

Ät en balanserad kost

En av de viktigaste åtgärder som du kan vidta för att höja ditt testosteron är faktiskt att äta rätt. Faktum är att en balanserad kost kan vara ett lika effektivt sätt att öka testosteronnivån som att ta ett testosteron-tillskott. Såväl överätande som jojobantande stör dina hormonnivåer. Denna effekt är särskilt tydlig hos idrottare och andra väldigt aktiva individer.

För att optimera din testosteronnivån bör du därför äta en balanserad kost. Kosten bör stå av lagom proportioner med fetter, kolhydrater och proteiner. Genom att äta rätt kan du hålla hormonerna i din kropp i balans och samtidigt hålla dig frisk.

Ta vitaminer och andra kosttillskott

Som vi redan har nämnt i denna artikel kan D-vitamin höja din testosteronnivå. Detsamma gäller även för mineralen zink. Så genom att ta vitaminer, mineraler och andra kosttillskott kan du många gånger boosta testosteronnivån. Detta förutsätter dock att du utan att använda dessa testosteron-tillskott har en brist på respektive näringsämne.

Minska din stressnivå

Långvarig eller rent av kronisk stress är farligt ur flera hänseenden. Vid stress utsöndras större mängder av stresshormonet kortisol. Detta hormon påverkar bland annat ditt immunförsvar och din ämnesomsättning.

Kortisol kan även ha en negativ inverkan på testosteron. Så om du ofta känner dig stressad kan det vara värt att minska din stressnivå. Detta för att såväl höja din testosteronnivå som för att motverka andra stressrelaterade hälsoproblem.

Missbruka inte alkohol eller droger

Det kan kanske låta självklart, men missbruk av alkohol eller droger är dåligt för din kropp. När du missbrukar substanser av detta slag riskerar du bland annat att sänka ditt testosteron.