En ögoninflammation drabbar precis som namnet beskriver ögonen. Inte sällan drabbas du av en ögoninflammation i samband med att du är förkyld eller att du får ett virus i ögat. Allergier och föremål som är främmande för ögat kan också leda till att du utvecklar en ögoninflammation. Något som är viktigt att ha i åtanke om du får en ögoninflammation är att det är väldigt smittsamt – undvik därför kontakt med andra för att inte föra det vidare.

ögoninflammation
Bild på person med ögoninflammation.

Med anledning av att ögoninflammation är så väldigt smittsamt är det också viktigt att du är mer noga än vanligt med din handhygien. Försök hålla fingrarna borta från ögonen – i synnerhet om du får inflammationen när du är förkyld! Bara genom att ha en god handhygien är chansen stor att du slipper en ögoninflammation. Detta gäller speciellt personer som använder kontaktlinser. Slarvar du med rengöringen och hanteringen av dina linser är det mycket lätt att få en ögoninflammation. Bakterier som kan orsaka ögoninflammation finns också i smink avsett för ögonen och det är bland annat därför du inte ska låna ut saker som mascara och ögonfransböjare.

Så får du diagnosen ögoninflammation

För att du ska kunna bli diagnostiserad med ögoninflammation måste en läkare titta in i ögat med ett så kallat ögonmikroskop – alternativt ett speciellt förstoringsglas. På så vis kan doktorn se om ögonvitorna är röda. Detta syns främst i ytterkanterna vid en inflammation. Om ögat tårar mer än vanligt och är lite kladdigt indikerar detta också på att du har en ögoninflammation. Exempelvis känns ögonlocken kletiga på morgonen och du har svårt att öppna ögonen. Många som blir sjuka känner att ögat är ömt och ibland svullet. En del blir dessutom mer känsliga mot ljus.

Undersökning vid en ögoninflammation

Det är inte farligt att få en ögoninflammation och det är relativt enkelt att få bukt med det och att bota sjukdomen. Men för säkerhetsskull behöver en läkare ge dig diagnosen och det är bland annat för att andra sjukdomar ska kunna uteslutas.

Läkaren som undersöker dig tittar först på ögonvitorna och kan då också ta hjälp av en liten lampa som lyser in i ögat. Därefter får du sätta hakan och pannan mot två stöd för att läkaren ska kunna undersöka ögat med ett ögonmikroskop också. Då får du inte blinka! Genom mikroskopet kan din doktor se ytan på ögat såväl som inne i ögat. Det gör inte ont att gå igenom undersökningen – dessutom går det ganska snabbt också. Vanligtvis dröjer det inte mer än ett par minuter.

Behandling förvuxna och barn vid ögoninflammation

Vanligtvis brukar en ögoninflammation gå över relativt snabbt. Många inflammationer har en förmåga att läka på egen hand utan någon behandling. Det som är viktigt är att du är noga med att hålla ögat rent och att du tvättar rent med en helt vanlig bomullskompress och lite ljummet vatten. En del upplever att kallt kamomillte på en bomullsrondell kan hjälpa till att lindra smärtan också. Använder du smink vanligtvis bör du undvika detta helt och håller medan du har en ögoninflammation och om du brukar använda linser ska du undvika detta också.

När din inflammation är över behöver du köpa ny mascara och eyeliner medan du kan vässa din kajal och övriga pennor för ögonsminkning. Ett tips är också att byta örngott varje natt vid en ögoninflammation.

Komplikationer ihop med en ögoninflammation

Skulle du drabbas av en ögoninflammation brukar det gå över av sig själv efter ett par dagar – om du är noga med hygien och tvättar ögonen noga det vill säga. Glöm inte att byta handdukar också varje dag. Komplikationer i samband med en ögoninflammation är ovanligt men en del kan känna hur tillståndet inte förbättras efter ett par dagar och om så är fallet brukar antibiotika sättas in efter en vecka. I vissa fall kan nämligen ögoninflammationen sprida sig och når därmed hornhinnan vilket är väldigt smärtsamt.

Tips för att undvika en ögoninflammation

kontaktlinser

  • Håll ögonen rena – peta inte med dina fingrar i ögonen. Använd tops i stället!
  • Badda dina ögon med en kompress och använda inte tvål nära dina ögon
  • Använder du kontaktlinser är det väldigt viktigt att vara noga med hygienen
  • Vid användning av kontaktlinser minskar du risken genom noggrann rengöring
  • Tvätta händerna ordentligt med tvål innan du hanterar dina linser och rengör etuiet