Magsjuka är vanligtvis inte något farligt – även om det kan innebära besvär som kommer väldigt snabbt med illamående, kräkningar och diarré. Majoriteten som blir magsjuka behöver bara vila och se till att få sig ordentligt med vätska för att bli bättre. Dock finns det tillfällen då magsjukan är så pass allvarligt att det krävs att du uppsöker sjukvård. Det brukar vara om barn under ett år drabbas liksom äldre eller personer som lider av ett nedsatt immunförsvar.

Symtom på magsjuka

magontOm du drabbas av magsjuka brukar sjukdomen komma snabbt och hålla i sig i ett par dagar för att sedan gå över av sig själv. Vanliga symtom på att du har magsjuka är:

 • Du känner dig illamående
 • Du lider av kräkningar
 • Du har diarré
 • Du har ont i magen
I vissa fall kan du också få feber i kombination med symtomen ovan. Om du förlorar mycket vätska, är trött och svag, har blod i avföringen, har svåra magsmärtor, har diarré i mer än en vecka eller kräks i mer än ett dygn ska du ta kontakt med din vårdcentral. Tecken på att du har vätskebrist när du är magsjuk är att du känner dig torr i munnen och att urinen är mörk.

Kronans Apotek: Hitta bra produkter mot magsjuka här.

Så smittar magsjuka

magsjukaHär i Sverige brukar magsjuka bero på någon slags virusinfektion så som calicivirus (vinterkräksjuka). Detta virus smittar väldigt lätt och om en person i familjen drabbas eller ett barn på förskolan får vinterkräksjukan är risken stor att fler smittas. Dock kan magsjuka också bero på bakterier som du får i dig via mat och dryck som inte hanterats på rätt sätt. Maten kanske har tillagats med en temperatur som är för låg. Även smutsiga skärbrädor och köksredskap kan sprida sådana bakterier. Den vanligaste bakterien som ligger bakom magsjuka är campylobakter.

Förebygg att magsjuka smittar

tvätta händerna
Tvätta händerna noga när du är magsjuk.
 • Barn som går i förskolan ska stanna hemma i minst två dygn efter den senaste kräkningen eller diarrén. För barn i skolan och dig som jobbar gäller minst ett dygn.
 • Tvätta händerna med tvål innan du ska äta och efter dina toalettbesök. Enbart handsprit räcker inte när det gäller viruset som sprider vinterkräksjuka!
 • Använd en egen handduk – alternativ engångshanddukar.
 • Laga inte mat om du är magsjuk – eller om du har variga sår på fingrarna.

Behandla magsjuka hemma

Eftersom magsjuka går över av sig själv för det mesta kan du behandla sjukdomen hemma på egen hand. Om du inte lider av vätskebrist – då kan du behöva uppsöka sjukhus. I och med att de flesta som blir magsjuka har blivit dåliga på grund av bakterier brukar det inte bli aktuellt med någon antibiotika. Det kan däremot vara bra att dricka vätskeersättning som går att köpa på nätapotek med hemleverans.

Tips: Bläddra runt på Rabatterat.se för att hitta rabattkoder till alla nätapotek.

Magsjuka på grund av virus

 • Calicivirus: Även kallat vinterkräksjukan. Detta är en väldigt vanlig magsjukdom och den är också väldigt smittsam då det kan räcka med en enda droppe från en kräkning för att nästa person ska bli sjuk. Inkubationstiden för vinterkräksjuka är mellan 12 och 48 timmar. Vanliga symtom är kräkningar, diarré, ont i magen, huvudvärk och feber.
 • Rotavirus: Hos små barn brukar rotavirus leda till magsjuka – det är främst barn mellan sex månader och två år som blir sjuka på grund av rotaviruset. Dock finns det också varianter på viruset som kan drabba vuxna människor. Även detta virus smittar lätt. Symtom är bland annat kräkningar, diarré och ibland feber.

Magsjuka på grund av bakterier

 • Campylobakter: Den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka i Sverige är campylobakter. Orsaken till att du blir magsjuka av denna bakterie brukar vara bland annat kyckling som inte är tillagad ordentligt. Även sallad kan bli en smittbärare om du använder samma skärbräda till kött först. Likaså kan vatten innehålla denna bakterie. Symtom är bland annat hög feber, diarré och ont i magen.
 • Salmonella: Om du åker utomlands kan det hända att du drabbas av magsjukan salmonella. Det finns flera varianter på salmonella. Ibland kan det innebära lindriga besvär medan andra får hög feber och diarré. Salmonellabakterier finns i avföring och smittar via mat och vatten.
 • Shigella: Kan också kallas för dysenteri. Även denna bakterie drabbar främst personer utomlands då den sprids med förorenat vatten och mat som inte är tillagat på rätt sätt. Vanliga symtom är magknip, diarré med inslag av blod och feber.
 • EHEC: EHEC är bakterier som finns hos nötkreatur och smittar via både förorenat vatten och livsmedel. Vanliga symtom på denna bakterie är diarré (ofta med inslag av blod), magknip och eventuellt feber.

Kronans Apotek: Hitta bra produkter mot magsjuka här.

Sjukdomar som ger ont i magen

Det finns också olika sjukdomar som kan drabba buken som kan innebära att du känner dig magsjuk och därmed har kräkningar och diarré ofta. Även vissa läkemedel kan ge dessa besvär så om du inte känner dig bättre bör du boka en tid hos en läkare för att bli undersökt.