Sjukdomen IBS – Irritable Bowl Syndrome – ger flera olika besvär så som ont i magen, diarré, gaser i magen och förstoppning som försämrar livskvaliteten. I dag är det möjligt att minska symtomen genom att bland annat undvika vissa livsmedel och använda särskilda receptfria läkemedel. IBS beror på en funktionell störning som drabbar mag- och tarmkanalen.

Symtom på IBS

ibs symptomDet finns olika vanliga symtom som kännetecknar IBS så som till exempel:

 • Du har problem med gaser i magen.
 • Du känner dig uppblåst och spänd i magen.
 • Du har förstoppning och diarré.
 • Du får ont i magen när du äter.
 • Du går på toaletten och bajsar oregelbundet.
 • Du har haft dessa besvär under mer än tre månader.
IBS brukar märkas bland annat genom att du får ont i magen när du äter och att det känns bättre när du har gått på toaletten och bajsat. Avföringen vid IBS växlar inte sällan mellan fast och diarré. Ibland kan du vara förstoppad och du känner ofta att det är bråttom till toaletten när du får ont i magen.

Gaser i magen är också ett vanligt förekommande besvär som leder till att du får ont i magen och du kan behöva släppa dig mer än vanligt. Många som har IBS känner hur uppblåstheten ökar under dagen till den grad att du behöver knäppa upp byxorna. Känner du dig orolig och lider av ovanstående besvär varje dag bör du ta kontakt med din vårdcentral.

Behandla IBS på egen hand

Symtomen för IBS varierar från person till person som är drabbad och likaså graden. Det finns vissa saker du kan göra själv för att lindra besvären som IBS ger upphov till.

 • Matdagbok: Börja föra en matdagbok för att uppmärksamma vad du äter när du känner dig sämre. Även dryck kan påverka. Likaså om det är några särskilda situationer som gör att du blir sämre.
 • Undvik särskild mat: När du har kommit underfund med vilka livsmedel och drycker som gör dig sämre kan du undvika att äta och dricka dessa för att minska besvären vid IBS. Det är vanligt att fet mat, starka kryddor, kaffe och alkohol påverkar IBS. Kål, lök och bönor är gasbildande och likaså sötningsmedel.
 • Mindre portioner oftare: En del känner att det hjälper att äta mindre portioner och att äta oftare i lugn och ro.
 • Rätt fiber mot förstoppning: Om du äter fiberrik mat kan du minska risken för förstoppning. Dock är det viktigt att du inte äter för mycket då det kan leda till ytterligare besvär. Kom ihåg att dricka mer vatten också.
 • Probiotika mot diarré: Köp probiotiska livsmedel eller kapsla på apotek för att minska diarré.
 • Gå på toaletten vid behov: Stressa inte när du går på toaletten. Låt det ta tid och gör det regelbundet.
 • Träna regelbundet: Motion kan hjälpa vid IBS – dock är det inte vetenskapligt bevisat.
 • Stressa ner och minska oro: IBS brukar förvärras av stress och oro – försök minska detta genom att gå igenom hur din vardag ser ut och undvik stressande situationer i den mån du kan.
 • Receptfria läkemedel: Vissa receptfria mediciner kan hjälpa vid IBS. Beroende på vilka symtom du har mest problem med finns det olika läkemedel. Fråga om hjälp på ditt apotek eller rådfråga din läkare om vilka alternativ som är lämpliga för dig.

Orsaker till att du får IBS

Även om IBS är en vanlig sjukdom i dag är det fortfarande oklart vad det är som orsakar att den utvecklas. Dock verkar det vara en kombination av flera olika saker så som förändringar i tarmens muskulatur och tarmens nerver, hur nerverna samspelar med tarmen till och från hjärnan samt konstant stress och oro.

I samband med att du kommer till en läkare får du gå igenom vilka besvär du upplever som till exempel när du känner att du får mer ont i magen än vanligt, var det gör ont, om du har diarré och blir förstoppad samt om du är väldigt gasig i magen. Undersökningen innebär också att du får lämna både avföringsprov och blodprov. Det finns nämligen fler andra sjukdomar med liknande symtom som måste uteslutas så som gluten- och laktosintolerans, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Källor:

https://www.rehabguiden.se/magbesvar/ibs-nar-du-har-en-kanslig-tarm/
https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/IBS—kanslig-tarm/
http://www.magakuten.se/sjukdomar/ibs/