hundsjukdomarHunden är som bekant också ”människans bästa vän” och är sin husse eller matte trogen. Det är fantastiskt att ha en hund vid sin sida som överöser dig med kärlek varje dag. Men precis som vi människor kan bli sjuka kan en hund också bli sjuk. Det finns flera olika vanliga sjukdomar hos hundar som är bra att ha koll på om du skaffar en vovve. Nedan går vi igenom vanliga hundsjukdomar och vilka symtom som finns. Med andra ord är det väldigt viktigt att teckna en riktigt bra hundförsäkring som hjälper till att täcka eventuella kostnader hos en veterinär oavsett om din hund blir sjuk eller råkar skada sig.

  • Förgiftning: Om en hund blir förgiftad är det inte säkert att du märker och ser det på en gång. I stället är det mer förekommande att symtomen kommer efter en tid och det kan dessutom vara diffusa sådana. Det du ska vara uppmärksam på är om din hund får feber, om hunden är trött och hängig, har dålig aptit och får bleka slemhinnor. Några symtom som är mer akuta och tyder på förgiftning är kräkningar och diarré samt snabb andning.
  • Problem med huden: Även om en hund bär päls är det relativt vanligt att hundar får någon form av hudproblem någon gång. Faktum är att runt 20 procent av hundarna som uppsöker en veterinär behöver hjälp med någon slags klåda eller andra hudrelaterade problem. Tyvärr är hudproblem hos hundar inte sällan väldigt komplexa vilket betyder att det krävs en hel del tid att få rätt på huden igen.
  • Hälta/stelhet: Finns många orsaker till hälta och stelhet hos hundar och behöver därför utredas av en veterinär.
  • Olika knölar: Du klappar din hund dagligen och då kan du upptäcka knölar och då är det viktigt att du ser till att din hund får genomgå en undersökning. Det behöver nödvändigtvis inte vara något farligt – men i värsta fall kan en knöl du upptäckter på din hund faktiskt vara någon slags cancer. Detta är i synnerhet något som drabbar äldre hundar.
  • Problem med mage och tarm: En annan vanlig orsak till att hundägare söker hjälp hos en veterinär är för att hunden har problem med mage och tarm. Symtom är kräkningar, diarré och förstoppning bland annat. Bakomliggande orsaker till hundars problem med mage och tarm kan vara många – så se över hundens allmäntillstånd innan du väljer att åka till en veterinär.
  • Bett från ormar: När hundar är ute och leker i skog och natur kan det hända ett en orm lurar i gräset. Därför är det vanligast att en hund blir biten av en orm någonstans kring nosen eller huvudet. Även benen är utsatta. Om din hund blir biten av en orm brukar det svullna upp kring bettet inom ett par timmar och hunden kan bli trött. Rör det sig om ett bett från en huggorm behöver du uppsöka en veterinär omedelbart!
  • Sår: Din hund kan råka ut får olika bitsår och sticksår och vanligtvis brukar detta vara sådant som läker på egen hand. Eventuellt med hjälp av receptfria läkemedel för hundar som du kan köpa på apoteket. Ibland kan du dock behöva komma i kontakt med en veterinär vid större bitsår eller sticksår.
  • Övriga hundsjukdomar: Om du uppmärksammar att din hund börjar dricka och kissa mer än vanligt är detta symtom på att någonting inte står rätt till. Hunden kan till exempel ha drabbats av urinvägsinfektion, diabetes eller också kan den har problem med sina njurar eller till och med ha en livmoderinflammation. Hundar som har öron som hänger behöver få hjälp att rengöra öronen ordentligt regelbundet för att undvika olika öronsjukdomar.
Bild på en sjuk hund
Bild på sjuk hund.