DNA-test – testa din etnicitet och din hälsa

De bästa DNA-test som finns att beställa på nätet kan ge intressanta insikter i ditt ursprung. Allt du behöver göra för att testa din etnicitet eller din hälsa är att beställa hem ett testkit. Du svabbar sedan insidan av din kind eller tar ett salivprov. Detta var tidigare ett smidigt sätt för intresserade att komplettera sina släktträd. Dagens DNA-test för etnicitet och hälsa är dock mer lättillgängliga och spännande än någonsin tidigare.

dna-test i sverige

Du kan lära dig mycket av ett enkelt test. Förutom att du kan få information via DNA-test om ursprung, kan du i vissa fall få hjälp att komma i kontakt med levande släktingar runt om i världen. Det är även möjligt att göra ett dna-test med hälsan i fokus, där du får insikt i specifika sjukdomar och andra hälsoproblem.

Bästa DNA-testet 2020

Är du på jakt efter det bästa DNA-testet för att testa din ursprung eller din hälsa? Nedan går vi igenom de främsta alternativen på marknaden!


1. MyHeritage

MyHeritage dna-test

MyHeritage tillhandahåller det enligt oss bästa DNA-testet för etnicitet och ursprung. Priset är för närvarande blott 530 kr (ordinarie pris är 850 kr).

Du testar dig genom att svabba insidan av kinden vilket inte tar mer än ett par minuter. Därefter postar du ditt prov till företagets labb i det kuvert som bifogas med ditt testkit. Inom 4 veckor kan du ta del av ditt resultat på nätet.


2. Dynamic Code

dynamic code dna-test

Dynamic Code är ett populärt alternativ för DNA-test av hälsa. De har bland annat ett test som de kallar ‘Fett och hälsa’. Priset för att klicka hem detta självtest är 399 kr.

Med hjälp av detta kan du ta reda på huruvida du har anlag för övervikt samt om du skulle kunna gynnas av en högfettsdiet såsom LCHF. Testet kan ge dig insikt i hur ditt välmående och din vikt skulle kunna påverkas av fetter av olika slag.


3. Ancestry

ancestry dna-test

Ancestry är ett välkänt och populärt DNA-test av ursprung och etnicitet. Detta test kostar 99 euro (motsvarande ca 1 076 kr) och görs med hjälp av ett salivprov.

Du tar själv provet och skickar detta till labbet med ett förbetalt kuvert. Laboratoriet analyserar sedan ditt prov med drygt 700 000 genetiska markörer. Inom cirka 6 till 8 veckor får du ett mejl med en länk till en webbsida där du kan ta del av ditt resultat.


4. 23andMe

23andme dna-test

23andMe tillhandahåller DNA-test för hälsa samt etnicitet. Du kan välja att köpa bägge dessa delar som ett paket för 169 euro (motsvarande cirka 1 837 kr). Det är även möjligt att köpa enbart den del som fokuserar på ditt ursprung för 99 euro (motsvarar ca 1 076 kr).

Detta test går till som så att du tar ett salivprov och skickar detta till ett labb. Inom cirka 3 till 5 veckor från det att du har skickat iväg provet får du svar. Du kommer då meddelas via mejl att du kan logga in på en webbsida och läsa resultatet.


Så väljer du rätt bland alla DNA-test för etnicitet

Om du främst är intresserad av att få veta mer om ditt ursprung bör du beställa ett DNA-test där etnicitet och ursprung är det som testet fokuserar på. Ett sådant test kan hjälpa dig att få kontakt med avlägsna släktingar. Du kan även få mer information om ditt släktträd samt ta reda på var dina förfäder härstammar från.

Om du är mer intresserad av hälsorelaterade markörer bör du istället välja ett DNA-test för hälsa. Till exempel har 23andMe ett paket som kombinerar det bästa av två världar: hälsa och ursprung. Du kan även välja att köpa ett separat hälsotest. Detta kan vara att föredra om du är mindre intresserad av ditt släktträd och din etnicitet och fokuserar mer på din hälsa och din kropp.

Beställ DNA-test i Sverige eller utomlands

Med hjälp av de tjänster som vi listar ovan kan du beställa ditt DNA-test i Sverige såväl som utomlands. Det testkit du beställer skickas till vald postadress och består av ett självtest som du på egen hand utför i hemmet (eller någon annanstans). Du behöver därmed inte uppsöka något särskilt provställe för att göra testet, vilket är fallet med blodprover.

Vanliga frågor om DNA-test

Våra besökare har många frågor om de DNA-test som beskrivs på denna sida. Vi har därför valt att besvara några av de vanligaste frågorna här nedan.


Vad kostar ett DNA-test?


Ett DNA-test som du gör hemma kostar för närvarande omkring tusenlappen. Det finns förstås alternativ med en såväl lägre som högre prisbild. Detta är dock det ungefärliga genomsnittspriset för denna typ av tester. Med det sagt kan priset variera något mellan olika leverantörer av tester.


Vilket DNA-test är bäst?


Vilket som är det bästa DNA-testet för just dig beror delvis på vilket slags test du är ute efter. Om du vill göra ett DNA-test av din etnicitet för att få reda på mer om ditt ursprung, bör du välja ett sådant test. Vi kan då rekommendera dig att beställa MyHeritages test. Vill du istället göra ett test för att få insikt i din hälsa kan istället Dynamic Codes test vara att föredra.


Hur gör man ett DNA-test?


Ett DNA-test som du köper på nätet och utför hemma görs via antingen ett salivprov eller genom att du svabbar insidan av din kind. Provet skickar du sedan vidare till ett labb som analyserar detta och slutligen ger dig ett resultat. Resultatet kan du vanligtvis läsa på nätet vilket gör att du alltid har det lättillgängligt.


Var kan man göra DNA-test?


Det finns flera olika sätt på vilka man kan göra ett DNA-test. Du kan till exempel välja att gå via vården eller Rättsmedicinalverket. Idag är det dock vanligare att man som privatperson köper hem ett testkit och själv tar provet hemmavid.