Diabetes är en sjukdom som du får leva med hela livet om du drabbas. Om du får diabetes innebär det att kroppen inte längre tillverkar något insulin vilket leder till att du får för mycket socker i blodet. Insulin är ett slags hormon som krävs för att cellerna ska ha förmågan att ta upp sockret som finns i blodet. Det finns flera symtom på diabetes typ I så som att du känner dig trött väldigt ofta, du har ingen energi, du går ner i vikt snabbt, du behöver gå på toaletten och kissa mer frekvent och du känner dig ofta törstig.

Det finns flera olika typer av diabetes som kallas för diabetes typ I och typ II samt graviditetsdiabetes. Just diabetes typ I är till viss del ärftligt och sjukdomen brukar uppenbara sig redan under barndomen eller i tonåren.

Symtom på diabetes typ I

 • Du går och kissar ofta
 • Du är väldigt törstig
 • Du känner dig trött och orkeslös
 • Du mår illa
 • Du har ont i magen
 • Du kan lukta likt aceton i munnen
 • Du går ner i vikt snabb
 • Du ser sämre och suddigt

Symtom på diabetes typ II

 • Du blir trött och orkeslös
 • Du är väldigt törstigt
 • Du kissar ofta och mycket
 • Du ser sämre
 • Du får klåda i underlivet

Så behandlas diabetes typ I

Diabetes är som sagt en kronisk sjukdom som du får leva med. Det ska tilläggas att det i dag finns bra behandlingsmetoder som kan anpassas i mångt och mycket efter din livsstil och dina rutiner. När du behandlas för diabetes typ I görs det genom att du får ta insulin som hjälper cellerna att ta upp sockret i blodet vilket gör att ditt blodsockervärde stannar på en bra nivå.

Pennor eller pump med insulin

insulin
Spruta med insulin

I dag finns det två alternativ när du ska ta insulin och det är med hjälp av en spruta i antingen magen eller låret och insulinpumpar som du har i ett bälte på kroppen. Pumpen är i sin tur kopplad med en liten plastslang som går till en nål som sitter på magen. Insulinpumpen doserar små doser insulin till kroppen under dagen.

Det finns olika sorters insulin där den stora skillnaden är hur snabbt du känner av effekten men också hur länge den sitter i. Beroende på hur dina vanor ser ut går det alltså att anpassa med insulin efter detta. Doserna med insulin varierar nämligen mellan olika personer och deras blodsockervärde. Även hur mycket du motionerar och vad du stoppar i dig i matväg påverkar.

Lär dig kontrollera blodsockervärdet

blodsockervärde

När du får veta att du har diabetes typ I behöver du lära dig att få kontroll över ditt blodsockervärde – alltså hur mycket socker du har i blodet. Värdet ökat i samband med att du äter och det sjunker när du är aktiv och exempelvis tränar. Då påverkar givetvis också vad du har ätit och hur pass intensivt du tränar. Du får lära dig hur du mäter ditt blodsockervärde på egen hand enligt följande:

 • Du sticker dig i fingertoppen och får ut en bloddroppe
 • Du håller en mätsticka mot bloddroppen så att det sugs in
 • Du stoppar stickan i en blodsockermätare
 • Du får resultatet på ditt blodsockervärde
När du har diabetes typ I får du gå på regelbundna kontroller hos din läkare för att du ska veta att allt är i sin ordning. I början kan du också få skriva en så kallad diabetesdagbok för att du ska lära dig att dosera insulinet rätt. Hur det går till och vad du ska titta på får du veta av din läkare i samband med diagnos.

Undersökning av diabetes typ I

Om du misstänker att du har diabetes typ I får du lämna blodprov och urinprov till din läkare. Med blodprovet P-glukos kan din läkare se hur sockerhalten ser ut i blodet. Ibland kan du behöva lämna fler prover för att utesluta diabetes typ II. Om din kropp bildar antikroppar mot cellerna i bukspottskörteln som tillverkar insulin har du diabetes typ I och inte typ II.

Behandling av diabetes typ II

Diabetes typ II innebär att din kropp har svårt att reglera sockerhalten i blodet på egen hand. När du får denna typ av diabetes brukar symtomen komma sakta. Du kan själv påverka ditt blodsockervärde. Genom att motionera regelbundet och äta hälsosam mat kan du sänka blodsockervärdet. Dock kan du behöva medicin också. Till skillnad från diabetes typ I brukar diabetes typ II utvecklas i vuxen ålder.

Med hjälp av särskilda läkemedel kan kroppen sänka blodsockervärdet så att det är mer likt en persons blodsockervärde som inte har diabetes. I samband med diabetes typ II är det också viktigt att jobba förebyggande och behandla högt blodtryck och höga blodfetter.

För att behandla diabetes typ II kan du behöva blodsockersänkande medicin. Det brukar vara tabletter. Men det finns olika slags läkemedel inom denna kategori som verkar på olika sätt. Vilken sort du får har bland annat att göra med hur mycket du väger och dina njurars funktion. Det kan också bli aktuellt med behandling med insulin vid diabetes typ II liksom vid diabetes typ I.

Undersökning av diabetes typ II

Om du misstänker att du har fått diabetes typ II får du lämna blodprov och urinprov hos en vårdcentral som visar om du har diabetes. Blodprovet visar dock inte vilken typ du har. Men om du är över 40 år gammal och har bukfetma i någon utsträckning och dessutom diabetes typ II i släkten är sannolikheten att du har diabetes typ II störst. För att du ska få veta vilken typ av diabetes du har kan du behöva lämna ännu fler prover till din läkare som också vill veta om du har förhöjt blodtryck och förhöjda blodfetter.