tjocktarmen
Crohns påverkar tjock- och tunntarmen.

Crohns sjukdom drabbar mag- och tarmkanalen – vanligtvis är det den nedre delen av tunntarmen och den övre delen av tjocktarmen som drabbas. Inflammationen visar sig med olika symtom så som magknip i samband med att du äter och diarré. Crohns sjukdom kan också göra att du går ner i vikt. Om du får Crohns sjukdom får du leva med den – men med hjälp av behandling kan du få ett behagligt liv ändå. Beroende på vilka problem du upplever kan det räcka med behandling med läkemedel medan en del har så pass allvarlig Crohns att det blir tal om operation.

Crohns sjukdom går i skov och är mer aktiv i vissa perioder. Majoriteten av alla som får den här sjukdomen är mellan 18 och 30 år. Orsaken till varför vissa får Crohns sjukdom är inte helt fastlagt men tror forskarna att sjukdomen bryter ut på grund av yttre faktorer och till viss del arvsanlag.

Symtom för Crohns sjukdom

ont i magen
Magvärk är en vanlig symptom vid Chrons

Det finns flera symtom som kan vara tecken på att du har Crohns sjukdom. Beroende på vilken del av tarmen som är drabbad och hur stor inflammationen är varierar också symtomen. Vanligast är:

 • Du får ont i magen när du har ätit
 • Du får diarré – och ibland blod i avföringen
 • Du går ner i vikt för att kroppen inte tar upp näringen ordentligt
 • Du blir trött och känner dig allmänt sjuk
 • Du får bölder kring ändtarmsöppningen
Mindre vanliga symtom på Crohns sjukdom:
 • Bukhinneinflammation
 • Smärta runt ändtarmsöppningen
 • Stopp i tarmen
 • Besvär med munsår, huden och lederna
Om du ser att du har blod i avföringen och om du får ont i magen kombinerat med feber och diarré ska du kontakta din vårdcentral eller åka direkt till närmaste akutmottagning.

Undersökning av Crohns sjukdom

När du kommer till en läkare som har aningar om att du lider av Crohns sjukdom får d en remiss till en så kallad gastroenterolog som är specialiserad på tarmarna. Du kommer att få berätta om dina besvär och därefter känner läkaren på magen samt med ett finger i ändtarmen. Undersökningen går relativt snabbt – ett par minuter krävs och det gör inte ont. Däremot kan det naturligtvis kännas lite obehagligt.

I samband med ditt besök hos läkaren brukar det också innebära att du lämnar både blodprover och avföringsprover. Visar resultatet att det finns risk att du har Crohns sjukdom görs ytterligare undersökningar för att fastställa det så som:

  • Rektoskopiundersökning: Läkaren tittar in i ändtarmen.
  • Koloskopi: Läkaren undersöker tjocktarmens slemhinna med en speciell slang. Här är det också möjligt att ta vävnadsprover.
  • Magnetkameraundersökning: Läkaren kan på så vis bedöma hur pass utbredd sjukdomen är.

Datortomografi: Här kan läkaren se om det finns komplikationer så som stopp i tarmen.

 • Kapselendoskopi: Du får svälja en pytteliten kamera som fotograferar inne i tarmen.
 • Röntgen: Visar kontrast i tamren för att se om det finns en inflammation eller förträning.

 

Behandling av Crohns sjukdom

Mer eller mindre alla som får Crohns sjukdom behöver behandling för att minska inflammationen så mycket som möjligt. Med behandling minskar också risken för återfall. Behandlingen av Crohns sjukdom kan vara mediciner, operation eller en kombination. Varje fall av Crohns är individuellt och det innebär att din behandling kan se olik ut mot en annan patients.

Nedan följer exempel på läkemedel som används vid behandling av Crohns:

 • Inflammationsdämpande: Kortison hjälper till att minska inflammationen. Dos och tid med sådan medicin varierar och brukar ges via spruta vid akuta fall. Annars ges medicinen som tablett.
 • Påverkar immunförsvaret: För att minska inflammationen kan läkemedel som påverkar ditt immunförsvar också ordineras. Är du gravid är det viktigt att prata med din läkare – likaså om du ammar.
 • Minska risken för återfall: När du har motat tillbaka Crohns sjukdom kan du få medicin som minskar risken att du får ett återfall.
 • För inflammationer i tarmarna: Det finns också läkemedel som dämpar inflammationer i tjocktarmen och ändtarmen med ett ämne som heter 5-ASA.
 • Antibiotika: För att lindra symtomen av Crohns sjukdom kan du få antibiotika – detta påverkar dock inte själva grundsjukdomen.
 • Medicin mot diarré: Har du mycket diarré och läckage från ändtarmen kan det bli aktuellt med medicin mot detta som bland annat gör avföringen mer fast igen.

Behandling av Crohns med operation

Lider du av väldigt svåra besvär på grund av Crohns sjukdom kan det också bli aktuellt med en operation. Det kan också vara ett alternativ om du upplever svåra biverkningar av medicinerna. Får du ofta stopp i tarmen, varbildningar, blödningar och fistlar kan du också behöva opereras. Innan en operation är det viktigt att du försöker sluta röka om du gör detta. Då kommer såren att läka snabbare och dessutom återhämtar du dig snabbare efter din operation.

När du opereras för Crohns sjukdom tar läkaren helt enkelt bort den del av tarmen som är sjuk. Därefter kopplar läkaren ihop ändarna igen och syr ihop dem. Dock går detta inte att genomföra hos vissa personer som är väldigt sjuka och då kan det behövas en stomi för din avföring tills du blir bättre igen. Då sker en ny operation vid ett annat tillfälle då läkaren syr ihop tarmändarna i stället.

Näring och vitaminer vid Crohns sjukdom

Din kost spelar en stor roll när du har Crohns och det kan också påverka vilka symtom du lider av. En del råvaror och livsmedel är alltså bra att undvika och vilka det är varierar från person till person. Men det är naturligtvis viktigt att du får i dig all den näring och energi som din kropp är i behov av varje dag. Vissa med Crohns kan behöva näringsvätskor och ibland är det nödvändigt med dropp i stället för vanlig mat och dryck. Detta är dock ovanligt!

Om du har Crohns sjukdom kan du behöva använda kosttillskott med alla livsviktiga vitaminer och mineraler också i tablettform. En del kan även behöva extra järn vid blodbrist.